Loading

Karavan Solar Panel Seti

"Paket 1"

(Mini Buzdolabı, Aydınlatma, Hidrofor ve Tv Sistemi)

2 Adet 170W Apex Polikristal Güneş Paneli (67CmX147Cm)
1 Adet 150Ah Apex Jel Akü (42 Kg.)
1200W Modifiye Sinüs İnverter
20 Amper Pwm Şarj Kontrol Cihazı
Meanwell 12,8 Ah Akü Şarj Cihazı
Transfer Switch (220V dış elektrik ile inverter ayırıcı)
* Yaz şartlarında mini buzdolabı, tv, aydınlatma ve hidrofor sistemi çalışabilir. Kışın 2 günlük seyahatlerde sistem çalışır. Daha uzun seyahatlerde güneşin durumuna göre sistem kullanımı değişkenlik gösterir.

"Paket 2"

(Mini Buzdolabı, Aydınlatma, Hidrofor ve Tv Sistemi)

2 Adet 190W Apex Monokristal Güneş Paneli (67CmX147Cm)
1 Adet 200Ah Apex Jel Akü (58 Kg.)
1000W Apex Tam Sinüs İnverter
30 Amper Apex Mppt Şarj Kontrol Cihazı
24,3 Ah Meanwell Akü Şarj Cihazı
Transfer Switch (220V dış elektrik ile inverter ayırıcı)
* Yazın mini buzdolabı, tv, aydınlatma ve hidrofor sistemi çalışabilir. Kışın 2 günlük seyahatlerde sistem çalışır. Daha uzun seyahatlerde güneşin durumuna göre sistem kullanımı değişkenlik gösterir.

"Paket 3"

(Büyük Buzdolabı, Aydınlatma, Hidrofor ve Tv, Webasto)

3 Adet 190W Monokristal Güneş Paneli (67Cm x 147Cm)
1 Adet 230Ah Alman Sonnenschein Deep Cycle Jel Akü (67 Kg.)
1000W Meanwell Tam Sinüs İnverter
40 Amper Apex Mppt Şarj Kontrol Cihazı
Bluetooth Kit uzaktan bağlantı sistemi
24,3 Ah Meanwell Akü Şarj Cihazı
Transfer Switch (220V dış elektrik ile inverter ayırıcı)
* Yaz şartlarında büyük boy buzdolabı, tv, aydınlatma ve hidrofor sistemi çalışabilir. Diğerlerinden farklı ve daha kaliteli olarak Alman akü ve taiwan inverter ve ayrıca bluetooth uzaktan bağlantı sistemi vardır. Kışın 3 günlük seyahatlerde sistem çalışır. Daha uzun seyahatlerde güneşin durumuna göre sistem kullanımı değişkenlik gösterir.

Doğada olmak doğa ile içiçe olmak yeni yerler keşfetmek ve dünyadaki güzellikleri doyasıya gezmek hepimizin ortak isteği olsa gerek. Karavan; bunu deneyimlemek için yapılmış büyük bir icattır.
Karavan ile yaşamda olmazsa olmaz en önemli şeylerden birisi de hiçbir yere bağımlı olmayan ve kendi elektriğini üreten bir enerji sistemidir.

Karavanlar İçin Enerji ve Elektrik Sisteminde Neler Kullanılır ?

Karavanda kendi enerjisini üretebilmek için temelde 5 ana parçaya ihtiyacımız vardır. Bunlar sırasıyla güneş paneli, güneş paneli için şarj kontrol cihazı, 220V akü şarj cihazı, akü ve inverter. Bu ürünleri sırasıyla açıklayalım;
1. Güneş paneli: Güneşten aldığı ultraviyole ışığı elektrik enerjisine çeviren dışarıdan bakıldığında cam ve alüminyum çerçeveden oluşan ürünlerdir.
2. Akü: Güneş panellerinin ürettiği elektriğin gündüz ve geceleri kullanılabilmesi için depolanması gerekir. Depolama için kullanılacak ürün ise akülerdir.
3. Güneş Paneli Şarj Kontrol Cihazı: Güneş panellerinden gelen enerjiyi aküleri depolayan, panelden gelen enerjiyi düzenleyen, akü dolduğunda enerjiyi kesen, bize ne kadar enerjimiz kaldığını ekranlarıyla gösteren cihazlardır.
4. 220V Akü Şarj Cihazı (Redresör) : Harici bir dış kaynaktan 220V aldığımız enerji ile 12V akülerimizin dolmasını sağlayan ve aküler dolduğunda enerjiyi kesen akü şarj cihazlarıdır.
5. Inverter : Akülerimizdeki 12V enerjiyi standart evlerde kullandığımız 220V elektrik enerjisine çeviren cihazlardır.

Karavanda Enerji Sistemi Nasıl Hesap Edilir ?

Karavanda enerji sistemi hesap edilirken birkaç noktaya dikkat edilmelidir. Bunlar sırasıyla karavanın yazın mı yoksa yaz kış mı kullanılacağı, içerideki kullanılan cihazların sayısı, büyüklüğü ve kullanım saatleri,
örneğin; mini buzdolabı veya büyük boy buzdolabı, varsa kahve makinası, saç kurutma makinası veya şimdilerde yeni moda olan mini çamaşır makinaları vb.
Genellikle en baz paketlerle mini buzdolabı, ışıklar, cep telefonu şarjı, hidrofor gibi ihtiyaçlar yazları sorunsuz çalışabilmektedir.

Karavan Enerji Sisteminde Yapılan Yanlışlar ve Kullanılan Malzemeler İle İlgili Soru Cevaplar;

Kullanıcıların %99.99’u bu bilgiye veya donanıma sahip değillerdir. İki tane 100 amper akü koymak arıza riskini arttırır. Çünkü şarj kontrol cihazı ya da inverter önce tek aküye bağlanır ve diğer akü onun üzerinden enerjiyi alır.

Dolayısıyla ilk aküyü yüksek amper ile doldurmak ya da boşaltmak arıza riskini arttırır.

Pwm şarj kontrol cihazı güneş panellerinden gelen enerjinin %65’e kadar aküye iletilmesini sağlar.

Mppt şarj kontrol cihazları ise güneş panellerinden gelen enerjinin %99’a kadar aküye iletilmesini sağlar. Mppt şarj kontrol cihazları özellikle bulutlu havalarda güneş panelinden gelen enerjiyi maksimum fayda ile

akülere iletir ve bizi sorunsuz bir enerji sistemine kavuşturmuş olur.

Akıllı inverter diye tabir edilen ve 3 özelliği bünyesinde barındıran cihazlar karavanlarda asla tercih edilmemelidir. Nedenleri;

1. Karavanı alıp doğada sessiz sakin şekilde kafa dinlemek istiyorsunuz ancak akıllı inverterlerde gün içinde son hızda çalışan 2 tane fan çok yüksek gürültü yapar ve sizi rahatsız eder.

2. Akıllı inverterlerin bu fanları ve içinde kendine has sistemi ciddi bir enerji sarfiyatına sebep olur. Öyle ki kışın kapalı havalarda güneş panellerinin ürettiği enerji bazen inverterinizin kendi tükettiğine bile yetmeyebilir.

3. Karavanlar genellikle yaz aylarında ya da yılın belli dönemlerinde kullanılır ve bu sebepten dolayı da kullanılmayan zamanlarda akü voltajı düşebilir ya da içeride bir şeyler açık unutulduğunda akümüz sıfırlanabilir.

Böyle bir durumda akıllı inverterler maalesef devre dışı kalır. Daha açık ifade ile güneşe çıkarırsınız şarj etmez, 220V dış elektriği takarsınız yine şarja başlamaz. Taki akıllı inverterler belli bir seviyenin üstüne çıkana kadar.

4. Piyasada satılan akıllı inverterlerin büyük bir çoğunluğunun içinde pwm şarj kontrol cihazı özelliğinde bir solar şarj kontrol sistemleri var bu cihazlar güneş panelinden gelen enerjinin %35’ini kaybeder.

5. Arıza durumunda akıllı inverteri servise gönderdiğinizde bütün sisteminiz off konumuna gelir. Akülerinizi güneş panelinden de şarj edemezsiniz 220v dış elektrikten de şarj edemezsiniz.

Jel akü kullanmalıyız. Derin deşarja (deep cycle özellikli) uygun bir agm akü kullanırsak agm akü olabilir. Ancak piyasada satılan agm akülerin çok büyük bir çoğunluğu derin deşarja uygun değildir.

Piyasadaki agm aküler genellikle start-stop özellikli araçlar için üretilmiş ya da marinada kullanılmak üzere üretilmiş marş basma kabiliyeti olan akülerdir. Bu aküleri yaşam aküsü olarak kullanmak doğru değildir.

Alternatörden jel aküleri şarj etmek için birkaç yöntem bulunuyor. Bunları aşağıda açıklayalım;

1. Battery to battery charger cihazı kullanarak şarj etmek. Bu yöntem işin en profesyonelidir ve arka aküler tıpkı profesyonel bir şarj cihazı gibi 3 aşamalı olarak şarj edilir.Arka akünün türü seçilerek doğru şarj yöntemleri uygulanır.

Aküler doğru voltaj ve doğru amper değerleri ile şarj edilir ve aküler tam performanslı olarak kullanılır.

2. Voltaja duyarlı röle kullanarak şarj etmek. Voltaja duyarlı röle ile aküleri şarj ederseniz arka aküden ön aküye enerji geçişi olmaz. Araç aküsü tam şarj edilmeden yaşam akülerine enerji gönderimi olmaz. Ancak bu yöntemde akü şarj yöntemleri uygulanmaz. Arkadaki akünün değeri ya da türü seçilemez. Amper kısıtlaması da olmadığı için jel aküler için ömrünü kısaltan bir yöntemdir.

3. Araç aküsüne inverter bağlayıp çıkışına akü şarj cihazı bağlayarak aküleri şarj etmek. Bu yöntem de aküler istenilen kalitede şarj edilir. Ancak bu yöntemde araç aküsünün korunması söz konusu değildir.

İnverter ve akü şarj cihazı açık olduğu her zaman aküler şarj olacaktır.Kontrolsüz kullanımda araç aküsünün voltajı çok düşmesi durumunda marş basmakta sorun yaşanabilir.

Adres:
Soğukpınar Mahallesi Kanarya Sokak No:22/A Taşdelen, Çekmeköy İstanbul, Türkiye
Telefon:
0216 484 33 38
0537 777 80 03

İletişime Geçin!

Karavanınızla ilgili herhangi bir sorunuz veya yorumunuz varsa, lütfen aşağıdaki iletişim istek formunu doldurun. Veya tercih ederseniz, bize adresimizden ulaşabilirsiniz.